
Aşı Çalışmalarına Yakın Bakış
Sanofi yeni bir aşı üretmeye karar verdiğinde tek bir basit soruya cevap aramaktadır: Aşı kendisinden beklenileni yapabilecek mi? Diğer bir deyişle bu yeni aşı en çok ihtiyaç duyan kişilere uygulandığında bilim insanlarının belirlediği spesifik hedeflere ulaşabileceğinin gösterilmesi amaçlanmaktadır. Aynı durum COVID-19 dahil tüm yeni aşılar için geçerlidir.
Sanofi Pasteur
Sanofi’nin aşı alanında lider iş birimi Sanofi Pasteur, dünyada sadece insan aşılarına odaklanmış en büyük şirket durumundadır. Sanofi Pasteur olarak, hiç kimsenin aşıyla korunabilir hastalıklardan zarar görmediği bir dünya vizyonuyla, güvenli ve etkili aşılar üretiyoruz. Sanofi Pasteur’ün dünya genelindeki mevcut aşı portföyü, çocuk felci, kolera, dang humması, boğmaca, Japon ensefaliti, difteri, sarı humma, tifo, mevsimsel grip, hemophilus influenza tip b, hepatit A ve B, meningokok enfeksiyonları, tetanoz ve kuduz gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.Aşı nedir?
Aşılar, bağışıklık sistemini uyararak hastalığa karşı koruma sağlayan biyolojik ürünlerdir. Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların olumsuz sonuçlarından koruyabilmek için sağlıklı ve risk altındaki kişilere uygulanır. 1Vücut bu şekilde kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Aşılanmış kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. 2
Aşı ne işe yarar?
Temiz su dışında, hiçbir uygulama, ölümlerin azaltılmasında aşılar kadar büyük bir etkiye sahip değildir. 3Aşılar sadece hastalıkları önlemez. Bununla beraber hastalıkların yol açtığı komplikasyonları, hastaneye yatışları, hastalıklara bağlı meydana gelen sekelleri, ko-enfeksiyonları da engeller.
Aşı sadece aşılanan bireyi korumaz. Toplum içinde bulaşın engellenmesine, toplumda enfeksiyon hastalıklarının yayılmasının engellenmesine de yarar. Bu nedenle aşıyı sadece bireysel değil toplumsal bir sorumluluk olarak görmek gerekir. Toplumda yüksek aşılanma oranlarının yakalanması ile aşılanmayan kişiler de enfeksiyonlara karşı korunur.3
Referanslar