Multipl Skleroz alanında on yılı aşkın süredir sunduğumuz yenilikçi tedavi çözümleri, hasta dernekleri ile geliştirdiğimiz farkındalık projeleri ve hekimlere yönelik uygulayıcı eğitim programları ile öncülük ediyor, hastalara umut olmak ve yaşamlarını iyileştirmek için çalışıyoruz.

Multipl Skleroz (MS) hakkında

Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. MS merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. MS hastalığının patogenizinde birçok farklı teori olmasına rağmen, MS’in nedeni henüz kesin olarak tespit edilebilmiş değildir. Yapılan araştırmalarda hastalığın nedeninde daha önce geçirilmiş viral enfeksiyonlar, çevresel etmenlerden kaynaklı bazı zehirli maddeler, beslenme alışkanlıkları, coğrafi etmenler, vücudun savunma sistemindeki bozuklukların neden olabileceği gösterilmiştir. MS’in, enflamasyon, demiyelinizasyon ve akson kaybıyla karakterize bir otoimmün (vücudun kendi bağışıklık sisteminin neden olduğu)  hastalık olduğu da düşünülmektedir. 

Bu teoriye göre; bağışıklık sistemi merkezi sinir sistemindeki miyelin kılıfa saldırıp uzun vadede sinir hücresi harabiyeti ve akson kaybına varan sonuçlara sebep olmaktadır. Miyelin kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alanlara plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir. İletimdeki bu engeller hastalarda MS semptomları olarak kendini göstermektedir.

MS hastalığının seyri, şiddeti ve etkileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Genel olarak tanı genç ve erişkin yaşlarda konur. İlk semptomlar ise 20-40 yaş görülmeye başlanır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden 2-3 kat daha fazladır. Hastalık genel olarak ataklarla ve düzelmelerle seyreder. Belirtileri arasında; görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar yapamama ya da kaçırma gibi semptomlar yer alır.

Amacımız insan hayatını daha kaliteli ve yaşanabilir kılmak

MS hastalığında esas olan, teşhis anından itibaren hastaya uygun tedavi çözümüyle hastalığın ilerleyişini kontrol altına alabilmektir. Sanofi olarak hastanın hayatını kaliteli bir şekilde devam ettirebilmesi için gereken tüm desteği sağlamaya çalışıyoruz. 2011 yılından bu yana dünya çapında 2.3 milyondan fazla insanı etkileyen MS hastalığını odağımıza aldık ve bu alanda hastalara tedavi çözümü sunan lider şirketlerden biri durumuna geldik. Sanofi’nin bu tedavi alanında faaliyet gösteren global iş birimi Sanofi Özellikli Tedaviler İş Birimi, Multipl Skleroz alanında sunduğu yenilikçi tedavi çözümleri, hasta dernekleri ile geliştirdiği farkındalık projeleri ve hekimlere yönelik uygulayıcı eğitim programları ile öncülük ediyor, hastalara umut olmak ve yaşamlarını iyileştirmek için çalışıyor.

Hedefimiz yalnızca umut veren tedavi çözümleri sunmak değil, aynı zamanda hastaların tedavilerine kolay uyum sağlayabilmeleri ve hastalıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekleri projelere mümkün olduğunca destek vermektir.

Referanslar

  • 1 www.nationalmssociety.org
  • 2 Gold R et al. Brain 2006;129:1953-71
  • 3 Barten LJ et al. Drug Des Devel Ther 2010;4:343
  • 4 Naci H et al. Pharmacoeconomics2010;28 :363-79 3
  • 5 https://www.sanofigenzyme.com/en/areas-of-focus/multiple-sclerosis

MAT-TR-2001023